koko systeemin kopiointi

Yleiset ongelmat, ohjelmien kääntäminen, kernel, lirc jne.
User avatar
kompunortti
Asiantuntija
Posts: 140
Joined: 03.08.2004 3:00

koko systeemin kopiointi

Post by kompunortti »

Mikä olisi toimiva tapa kopioida koko linux osio toiselle levylle joka on eri kokoinen?
Tarttis kopsata hyvin toimiva vdr kone kaverille kans...

svalavuo
Säätäjä
Posts: 286
Joined: 07.12.2004 3:00
Location: Rauma
Contact:

Post by svalavuo »

dd on oiva komento tuohon
Sillä oon itse ko. operaatiot tehnyt.
Parametreja en kyllä muista nyt ulkoa millään

nm
Johtava konsultti
Posts: 3160
Joined: 22.07.2005 3:00

Post by nm »

dd kopioi tiedostojärjestelmän sellaisenaan, jolloin osion koko säilyy samana. Ilmeisesti tässä olisi tarkoituksena kopioida isompaan tai pienempään osioon, jolloin kohdeosioon kannattaa ensin luoda tiedostojärjestelmä ja sitten kopioida tähän tapaan:

Code: Select all

cd /polku/lähteeseen
cp -a -x . /polku/kohteeseen/

svalavuo
Säätäjä
Posts: 286
Joined: 07.12.2004 3:00
Location: Rauma
Contact:

Post by svalavuo »

Kopiointi onnistuu mielestäni silti dd:llä (jos kohde on lähdettä isompi).
Kohdeosio pitää vaan toimenpiteen jälkeen laajentaa.
Näin olen mielestäni tehnyt. dd oli kokeillessani cp:tä huomattavasti nopeampi vaihtoehto.

nm
Johtava konsultti
Posts: 3160
Joined: 22.07.2005 3:00

Post by nm »

svalavuo wrote:Kopiointi onnistuu mielestäni silti dd:llä (jos kohde on lähdettä isompi).
Kohdeosio pitää vaan toimenpiteen jälkeen laajentaa.
Toki tuokin onnistuu. Uuden tiedostojärjestelmän luomisessa ja cp:llä kopioimisessa on kuitenkin myös se etu, että operaation tuloksena on eheä, fragmentoitumaton tiedostojärjestelmä. Tällä voi olla merkistystä, jos kopioidaan pitkään käytössä ollutta, melkein täyttä osiota, jossa on paljon poistettuja ja lisättyjä pieniä tiedostoja (esimerkiksi usein päivitetty root-osio). VDR:n tallenneosioilla ei ole niin väliä.

Aiheeseen liittyen, törmäsin mainioon artikkeliin Ext3-tiedostojärjestelmästä, jossa käsitellään mm. fragmentoitumista (sivu 4): http://www.h-online.com/open/Tuning-the ... s/110398/0

User avatar
kompunortti
Asiantuntija
Posts: 140
Joined: 03.08.2004 3:00

Post by kompunortti »

Joo, kohdeosion koko muuttuu koneesta riippuen. Siinä on kuitenkin valmiina tyhjä tiedostojärjestelmä. ext2

Olen kokeillut dd:tä ja sillä onnistuu vain, jos kohdeosio on suurempi kuin lähde. Lisäksi tuli jotain virheitä joita piti korjailla fsck:lla...
Teen näitä aika ajoin ja olisi näppärää jos ei tarvitsisi välittää kohteen koosta.
Pelkkä cp ei taida kopioda kaikkea? Voiko sillä kopioda ajettavan systeemin?

nm
Johtava konsultti
Posts: 3160
Joined: 22.07.2005 3:00

Post by nm »

kompunortti wrote:Olen kokeillut dd:tä ja sillä onnistuu vain, jos kohdeosio on suurempi kuin lähde. Lisäksi tuli jotain virheitä joita piti korjailla fsck:lla...
Olet tainnut kopioida dd:llä liitetyn tiedostojärjestelmän.
Pelkkä cp ei taida kopioda kaikkea? Voiko sillä kopioda ajettavan systeemin?
Kyllä se kopioi kaikki osiolla olevat tiedostot ja liitospisteet (mutta ei liitosten sisältöä) oikeuksineen, kun käytät -a ja -x -vipuja.

Lisäksi pitää tietysti tehdä tarvittavat muutokset /etc/fstabiin ja GRUBin asetuksiin sekä asentaa GRUB levyn MBR:ään.

User avatar
JUUeikunn
Säätäjä
Posts: 240
Joined: 24.06.2005 3:00

Post by JUUeikunn »

Aikoinaan eräältä vanhalta linux-gurulta sain ohjeen millä siirtää näpsäkkäästi systeemi (ajalta ennenkuin cp alkoi ymmärtää enemmän) tarilla. excludella tarpeettomat hakemistot pois ja kohde on mountattu /mnt:hen.

Code: Select all

tar cf - . --exclude proc --exclude mnt --exclude boot | tar xpf - -C mnt

User avatar
repe
Vanhempi harrastaja
Posts: 69
Joined: 04.06.2004 3:00

Post by repe »

Tuo HDClonen ilmaisversiokin ilmeisesti toimii siinä hommassa.
http://www.miray.de/products/sat.hdclone.html
Ohjelma CD.lle, muistitikulle tai korpulle ja "lähde" ja "kohde" levyt koneeseen kiinni ja bootataan CD.ltä,tikulta tai korpulta kone käyntiin.
Itse en ole kopsannut kuin sata-levyllä olevan XP-winkkarin isommalle levylle ja homma toimi hyvin.

Ghost2k4.exe ohjelma toimii myös, mutta ei tunne sata-kovoja.
Sillä olen kopsaillut myös vdr-levyjä erikokoisien kovojen välillä.

(sori vaan että menin puhumaan winkkari ohjelmista :oops: )

User avatar
kompunortti
Asiantuntija
Posts: 140
Joined: 03.08.2004 3:00

Post by kompunortti »

repe wrote:Tuo HDClonen ilmaisversiokin ilmeisesti toimii siinä hommassa.
http://www.miray.de/products/sat.hdclone.html
Ohjelma CD.lle, muistitikulle tai korpulle ja "lähde" ja "kohde" levyt koneeseen kiinni ja bootataan CD.ltä,tikulta tai korpulta kone käyntiin.
Itse en ole kopsannut kuin sata-levyllä olevan XP-winkkarin isommalle levylle ja homma toimi hyvin.

Ghost2k4.exe ohjelma toimii myös, mutta ei tunne sata-kovoja.
Sillä olen kopsaillut myös vdr-levyjä erikokoisien kovojen välillä.

(sori vaan että menin puhumaan winkkari ohjelmista :oops: )
putosin kyllä tuolilta, mutta toivuin jos siitä :)

täytyy kokeilla tuota "cp -ax" ensin...

User avatar
kompunortti
Asiantuntija
Posts: 140
Joined: 03.08.2004 3:00

Post by kompunortti »

Noniin... onkelmia..
Tuo cp -a -x toimi kyllä, mutta...
Grubia en saa asennutta millään keinolla. Aina joku uusi virhe.
tällä hetkellä error 2
Käynnistin koneen supergrub levyltä, että pääsee edes säätämään.
Oma kernelini jämähtää kuitenkin kohtaan:
unable to open initial console... mikäs tämä mahtaa olla?

nm
Johtava konsultti
Posts: 3160
Joined: 22.07.2005 3:00

Post by nm »

kompunortti wrote:Noniin... onkelmia..
Tuo cp -a -x toimi kyllä, mutta...
Grubia en saa asennutta millään keinolla. Aina joku uusi virhe.
tällä hetkellä error 2
Mitä /boot/grub/device.map sisältää?
Käynnistin koneen supergrub levyltä, että pääsee edes säätämään.
Oma kernelini jämähtää kuitenkin kohtaan:
unable to open initial console... mikäs tämä mahtaa olla?
Veikkaisin virhettä fstabissa. Viitataanko siellä väärään levyyn tai käytetään UUID-partitiotunnuksia?

User avatar
phelin
Yli-ihminen
Posts: 1256
Joined: 09.02.2005 3:00
Location: Helsinki

Post by phelin »

cp -ax käytettäessä täytyy huomioida muutama asia

1. /boot/grub/menu.lst täytyy muokata sopivaksi uudella osiolla, mikäli et käytää vanhaa grubia
2. Samoin uuden osion /etc/fstab

Molemmissa tapauksissa hankaluuksia voi aiheuttaa osion UUID:n käyttö /dev/xxx:n sijasta edellä mainituissa tiedostoissa.

User avatar
kompunortti
Asiantuntija
Posts: 140
Joined: 03.08.2004 3:00

Post by kompunortti »

nm wrote:
kompunortti wrote:Noniin... onkelmia..
Tuo cp -a -x toimi kyllä, mutta...
Grubia en saa asennutta millään keinolla. Aina joku uusi virhe.
tällä hetkellä error 2
Mitä /boot/grub/device.map sisältää?



Käynnistin koneen supergrub levyltä, että pääsee edes säätämään.
Oma kernelini jämähtää kuitenkin kohtaan:
unable to open initial console... mikäs tämä mahtaa olla?
Veikkaisin virhettä fstabissa. Viitataanko siellä väärään levyyn tai käytetään UUID-partitiotunnuksia?
device.map sisältää:

(hd0) /dev/hda

Sain grubin toimimaan kopioimalla /boot/grub kansion toisesta koneesta ja ajamalle supergrub cd:n korjaustoiminnon.
Säädin menu.lst filettä, että toimii.


Jäljellä vielä tämä "unable to open inital console" ongelma.
/etc/fstab näyttäisi olevan kunnossa, kun tuo alkuperäinen kerneli käynnistyy.
Mystistä. Alkuperäisen asennuksen kanssa ei pitäisi olla mitään eroa...

P.Kosunen
Yli-ihminen
Posts: 1148
Joined: 06.11.2005 14:08
Location: Helsinki

Post by P.Kosunen »

kompunortti wrote:Jäljellä vielä tämä "unable to open inital console" ongelma.
Boottaa jollain live/rescue-cd:llä, mounttaa uusi root-osio ja komenna:
cp -a /dev/console /dev/null /mnt/uusilevy/dev

Console ja null laitteet täytyy löytyä jo ennen udevin latausta.

Post Reply