HTPC projekti

Jäsenten HTPC laitteistoja
Post Reply
puurtsi
Amatööri
Posts: 11
Joined: 18.08.2010 16:57

HTPC projekti

Post by puurtsi »

Tarkoitus olisi kasata ja suunnitella tietokone Sonyn viritinvahvistimen koteloon. Kun sopivia koteloita ei löytynyt niin päätin tehdä sen itse. Aikatauluna valmistumisella on joulu, joten kiireitä ei kauheasti ole. Sisukset on jo otettu pois ja otin talteen ison alumiinisen jäähdyttimen (24x9x6 cm). Sen voisi mahdollisesti käyttää prosessorin tai näytönohjaimen jäähdyttämiseen, kunhan löytäisi jostain heatpipe-putkia. Vahvistin oli täysin toimiva, joten jos kaipaa varaosia niin voi käydä hakemassa pois.

Osat koneelle hankin viimeistään lokakuussa, mutta käytän olemassa olevia osia suunnittelussa ja testaamisessa. Kokoonpano tulee pohjautumaan Intelin i3-530 prossuun, H55 piirisarjaan ja ehkä nykyiseen Nvidian GTS 250 näyttikseen. Seuraavaksi pitäisi suunnitella kiinnitykset emolevylle, virtalähteelle, kiintolevylle ja lisäkortti paikoille. Etupaneelista aion tehdä täysin tasaisen, joten kittiä ja ehkä uretaanivaahtoa menee vähintääkin kohtuullisesti. Etupaneeliin tulee vfd-näyttö, jonka paikka ei ole vielä täysin tiedossa. Tosin olisi jo valmis paikka sille, mutta ei oikein miellytä omaa silmää.

Projekti on vasta aluillaan ja suunnitteilla, joten otetaan ehdotuksia/vinkkejä vastaan rakenteluun liittyen. Linkin takaa löytyy kuvia prokektista. :)

http://picasaweb.google.fi/114315776717 ... CProjekti#

puurtsi
Amatööri
Posts: 11
Joined: 18.08.2010 16:57

Post by puurtsi »

Tänään lähti rakentelu käyntiin ja tuli ostettua purkki Wurthin muovipakkelia. Pakkeli kuivuu tosi nopeasti, joten en tehnyt isoja satseja kerralla. Se on todella kovaa kuivuessaan ja saa nähdä kuinka työlääksi hiominen käy. Etulevy on suurin piirtein valmiiksi paklattu ja huomenna pitäisi viimeistellä ja hioa valmiiksi. En vielä tiedä minkä väriseksi maalaan kotelon, valkoinen vai musta, matta vai kiiltävä?

Ongelmia tuli osien sijoittelun kanssa koteloon. Kiintolevylle ei tahdo löytyä paikkaa vaaka asennukseen, kun emolevy ja virtalähde vievät melkein kaiken tilan. Pienikokoisista virtalähteistä ei löydy energiatehokasta ja hiljaista mallia, joten päädyn normi kokoiseen. Emolevyn kiinnityksen toteutan ruuveilla ja muttereilla eli emo sujautetaan ruuveista paikalleen ja kiristetään muttereilla. Ei kaunein ratkaisu, mutta toimiva. :)

Vfd-näytön suunnittelussa on tullut edistystä, sillä Asrockin ja Msin emolevyistä löytyy printteriportin nastat. Siihen vain Partcosta lattakaapeliliitin ja kaapeli, niin saa siististi asennettua näytön paikalleen. Vielä pitäisi metsästää jostain IR-vastaanottimen rakennusohjeet.

Zero
Vanhempi asiantuntija
Posts: 195
Joined: 24.08.2006 12:08
Location: Kokkola

Post by Zero »

Lircin sivuilla on sarjaporttiin tuleva ir-vastaanotin, oon tehnyt noita pari kappaletta ja toimii hienosti.

http://www.lirc.org/receivers.html

puurtsi
Amatööri
Posts: 11
Joined: 18.08.2010 16:57

Post by puurtsi »

Tänään on projekti edennyt jonkin verran ja nykyisen koneen osat on nyt kopan sisuksissa testaus mielessä. Etupaneeliin tarvisi jotain hienompaa ja hitaammin kuivuvaa kittiä/pakkelia. Ei tunnu saavan nykyisellä aineella kunnolla tasaista pintaa ja hiominenkin on työlästä käsin.

Taivuttelin näyttiksen cooleria, jotta se mahtuisi kopan sisälle. Taivuttelu oli todella helppoa ja sain halutun muodon vaivattomasti. Lämmötkään ei nousseet kuin asteella jos toisella. Joutuu vaihtamaan emon ja powerin paikkoja jotta cooleri ei menisi sivulta yli. :)

Päivittelin tuonne picasan albumiin lisää kuvia ja tekijästäkin on hämärä kuva. :D

puurtsi
Amatööri
Posts: 11
Joined: 18.08.2010 16:57

Post by puurtsi »

Tänään taas on projekti edennyt, emo ja virtalähde vaihtoivat paikkaa keskenään. Tuli otettua vanhasta kotelosta kiintolevylle asennus raudat ja sitten tulevaisuudessa voi vielä lisätä pari kiintolevyäkin. Tänään rakennus budjetti pääsi kasvamaan työkalujen ja tarvikkeiden hankintojen takia. Kokonaiskulut projektia varten ovat tällä hetkellä 60,97e. Tasahiomakone ja monitoimi pienoisporakone eli dremel kopio maksoivat yhteensä 29,90 budjetista. No onhan niille tulevaisuudessa sitten käyttöä. :)

Emolevyn kiinnitykset eivät menneet ihan kohdilleen sillä emo jäi pikkuisen kaarella. Harmi ettei löytynyt M3 ruuveja ja muttereita, niin olisi saanut edes pikkuisen pelivaraa. Nykyiset M4 ruuvit kun menevät justiinsa emon reistä läpi. Tuli kokeiltua yleissilotteella etupaneelin tasoitusta, joka näyttää onnistuneen kohtuullisesti. Huomenna sitten voisi pikkuisen hioa ja maalata matta valkealla ja katsella miltä näyttää.

Tuli lähetetty Partcolle postia, että paljon maksaisi lcd-näyttö ja ir-vastaanotin koottuna, mutta eivät näköjään tee kokoamisia. :( Tietääkö kukaan liikettä tai henkilöä, joka voisi tehdä kyseisen operaation? Ja kiitoksia etukäteen.

No ilta jatkuu viisasten juomien voimalla ja ehkä tulee uutta inspiraatiota tälle projektille. Tuli tässä mieleen että voisi lisätä sanan blog nykyisen otsikon perään. Kuvaisi varmaan parhaiten tätä allekirjoittaneen säätämistä. :)

hetas
Yli-ihminen
Posts: 547
Joined: 15.07.2004 3:00
Location: Savonlinna

Post by hetas »

Mielenkiintoinen projekti. Joskus aikoinaan suunnittelin samantapaista hommaa. Vanhat videot oli jo purettuna ja siitä koppa katsottuna, mutta laiskuus pääsi voitolle. Ja se kotelo olisi ollut liian pieni muutenkin.

Critter
Yli-ihminen
Posts: 868
Joined: 16.12.2008 19:25

Post by Critter »

puurtsi wrote: paljon maksaisi lcd-näyttö ja ir-vastaanotin koottuna, mutta eivät näköjään tee kokoamisia.
Tuossa ir vastaanotin. http://www.koodinvuoksi.net/catalog/pro ... cts_id=141

Jos emolta ei löydy sarjaporttiliitäntää, muuta kuin pinniversiona, niin sitten vielä tuo siihen. http://www.koodinvuoksi.net/catalog/pro ... ts_id=1500
RIP VDR
VU+ DUO2 (OPENVIX 5), 2xDual T2/C viritin, La Digital CI+ CAM, 1 TB HD, LG 60PN650T, Chromecast 2
LG 55UH770V + PS4 + Wetek Play

puurtsi
Amatööri
Posts: 11
Joined: 18.08.2010 16:57

Post by puurtsi »

Tänään taas budjetti paisui aivan uusiin lukemiin, kun innostuin tilailemaan elektroniikka tavaraa mielin määrin. Budjetti nousi huimat 68,34e (partco) + 14,04e (robin hood), joten projektin kokonaiskustannukset on huimat 143,35e. Suurin osa budjetista on tosin sijoitettu työkaluihin ja muihin tarvikkeisiin joita voi tulevaisuudessakin käyttää.

Tänään maalasin kannen matta valkealla, joka on tällä hetkellä kuivumassa parvekkeella. Pikkuinen saumausvaahtokoe on meneillään takapaneelille. Tarkoitus on selvittää miten se on työstettävissä, muotoiltavissa ja pintakäsiteltävissä.

Koneeseen tarvitsisi nyt metsästää sopivat virittimet, mutta en oikein tiedä hankkisiko kaapeli- vai anttenivirittimen. Tällä LG:n telkulla ei toimi kunnolla Ylen tai TV1000:n tekstitykset vaan se välillä jättää osan teksteistä näyttämättä. Luulen että vika on DNA:n kaapeliverkossa. Tosin kaapelimodeemikin häiritsee jonkin verran signaalia. Nykyinen AF9015-piiri jaksaa just ja just pitää signaalin riittävänä. Foorumia selaillessa ymmärisin että Hauppagella olisi parempi signaali antennipuolella? Otetaan vastaan vinkkejä hyvistä antenni- ja kaapelivirittimistä.

Tässä kun on miettinyt niin kaupasta olisi varmaan saanut halvemmalla kotelon, jossa on tarvittavat ominaisuudet. Tosin kaupasta kun ei voi ostaa tekemisen iloa, joten onhan tän pakko olla kannattavaa. :)

puurtsi
Amatööri
Posts: 11
Joined: 18.08.2010 16:57

Post by puurtsi »

Projekti on edennyt nyt hiljaisemmin muitten asioiden tultua edelle. Tänään tuli tehtyä yksinkertainen dipoli-antenni M4-kierretangosta. Leikkasin kaksi 13cm palaa, kiinnitin reikäliuskalevylle ja tinasin ne kiinni antennijohdon kanssa. Femon näyttää nyt 55% signaalin vahvuudeksi, kun se ennen oli 33% Ylen kanavilla. Hollolan Tiirismaan mastolle on matkaa noin 25 km.

Tuli hankittua hetken mielijohteesta Värisilmässä käydessäni custom spraymaalia. Tekivät haluamani värin mukaan 0,5l maalia ja siitä 1 dl spray pulloon. En ennen tiennyt tämmöisestä mahdollisuudesta. Tosin olin etsimässä mustaa ja läpinäkyvää kalvoa kopan 20x4 näytön lasin eteen. Jos joku tietää mistä sellaista tai vastaavaa saa niin otan tiedon mielelläni vastaan. En halua että siitä pienestä ikkunasta näkyisi muuta kuin tekstit näytöltä.

Projekti kustannukset ovat nousseet jo älyttömiin tasoihin, joten en edes viitsi tai kehtaa niitä laskea. Parempi on itsellä olla tietämättä kyseisiä lukuja oman mielenterveyden vuoksi. Illan mittaan vielä maalaan kotelon pohjan mustaksi ja kiintolevykehikon matta valkeaksi. Sain M3:sen ruuveja, joten toivottavasti ei enään emolevy olisi kaarella. Tuli eilen mahtava idea tehdä itse tv-taso, kun ei kaupoista tunnu löytyvän mieluisaa. Idea on hankkia liimalevyä ja siitä kolme 150*40 cm palaa. Kansilevy voisi tosin olla paksumpikin. Levyt kiinni vain huonekaluputkilla ja tv-taso on valmis.

Tuossa vielä ascii-luonnos tv-tasosta. :)
===============
_L_______________L
_L_______________L
´ `

puurtsi
Amatööri
Posts: 11
Joined: 18.08.2010 16:57

Post by puurtsi »

Projekti on taas edennyt ja tuli juotettua lcd-näyttö toiminta kuntoon. Tosin vielä pitäisi konffata Ubuntu ymmärtämään sitä. Näyttöön ilmestyi ekaan ja kolmanteen riviin mustia ruutuja, joten sen pitäisi ymmärtääkseni olla toiminta kunnossa. Lcdprocin konffi on hepreaa, mutta eiköhän huomenna se selviä myös. Juotokset onnistuivat melkein kaikiltaosin hyvin ja vain kaksi virhettä tuli juotoksissa. Muutama huonokin juotos tuli, mutta sallittaneen ne.

Kiintolevykehikolle joutuu vielä tekemään mettallilevystä pohjan, kun toinen puoli ei ole tasan toisen kanssa. Takalevynkin joutuu myös tekemään kokonaan epäonnistuneen muotoilukokeen vuoksi. Takapaneeli vääntyi täysin käyräksi polyuretaanivahdon kuivuttua. Etupaneelin saaminen tasaiseksi on tällä hetkellä vaikein ja haastavin tehtävä. Muovikitillä ei tunnu millään saamaan tasaista pintaa. Nyt varasuunnitelmana on laittaa metallilevy etupaneelin päälle ja kitata reunat tasaiseksi. Kokeilin uutta custom maalia etupaneeliin jotta saisi vähän kuvaa ulkonäöstä.

Tänään tuli noudettua Kouluelektroniikan paketti postista. Paketissa oli yleismittari, "kolmas käsi" ja muuta tarviketta. Nyt pystyy tarkistamaan juotokset ja vaikkapa vastusten arvot jos vaikka olisivat unohduksissa. Tuli huvikseen tilattua myös pienempi lcd-näyttö tulevia kokeiluja varten.

Tuli saatua eilen Hauppagen WinTV-Nova-TD-500, joka lähti toimimaan ihan hyvin ja signaalitasotkin nousivat yli 50 prosentin. Tänään tosin varmaan päivitysten/säätämisen vuoksi kuva pikselöityy kokoaika. No se on pienimpiä murheita tällä hetkellä. :) Intelin julkaistua tiedot uusista vähävirtaisista prossuista katosi into päivittää tällä hetkellä kokoonpanoa. Ensivuoden puolella kunhan prossut tulevat kauppoihin, niin kone päivittyy vähävirtaisemmaksi.

Nykyinen kokoonpano on:
Intel Pentium E6300
Asrockin G31 emo
2x512Mt DDR2:sta
Hauppage WinTV-Nova-TD-500
320Gt Seagaten Sata-kovo
Nvidia GTS 250 Artic Coolingin jäähyllä

puurtsi
Amatööri
Posts: 11
Joined: 18.08.2010 16:57

Post by puurtsi »

Noniin, nyt selvisi miksi lcd-näyttö ei toimi. En huomannut katsoa lattakaapelin ykkös pinnin puolta, joten nyt näköjään pinnit 1-13 on vas. ja 14-26 on oikealla puolen. Pinnien pitäisi olla toiste päin, mutta juottamalla liitin toiselle puolen asia on korjattu. Noh, säätämisen säätäminen on ihan mukavaa puuhaa. :P

puurtsi
Amatööri
Posts: 11
Joined: 18.08.2010 16:57

Post by puurtsi »

Nyt on lcd-näyttö toiminnassa ja päivittelin Picasaan taas lisää kuvia näytöstä. Juotosten taso ei ole sitten kovin korkealla, mutta toimii hyvin (ainakin vielä). Projekti on nyt vähän pysähdyksissä, kun ei tiedä mitä tekisi etupaneelin kanssa. On tullut harhailtua netissä viime päivät diy cnc-maailman parissa, kun sattumalta päädyin aihetta käsittelevälle sivulle. Noh, siitä se idean poikanen sitten lähti ja varmaan lähti vähän samalla lapasestakin. Tuli vain yks kaks älynväläys, että cnc-koneellahan saisi etupaneelista suoran ja halutunlaisen.

Tekniikalta ei kauhean kovia vaadittaisi, jos käyttö kohteena on puu ja muovi. Nyt vain pitäisi metsästellä sopivat osat ja tietenkin ohjauselektroniikka pitää tehdä sitten itse. Homma sitten pyörisi EMC:llä http://www.linuxcnc.org/, jossa pörrää Ubuntu. Loput softat on vielä hakusessa, mutta eiköhän ne selviä. Tän projektin olisi tarkoitus valmistua ennen joulua, toivon mukaan...

Rakentamisen nälkä tässä on kasvanut aivan kauheasti ja mielenkiintoisia projekteja on tulossa kasapäin. Nyt on ideoita niin paljon ettei varmaan muista niistä puoliakaan ensi viikolla. Nyt tämä htpc-projekti on jäissä jonkin aikaa, kunhan saan tehtyä cnc-suunnitelmat valmiiksi. Siinä varmaan kestää muutama viikko, kun pitää suunnitella jokainen mutteri ja nippeli.

Tuossa cncstä kiinnostuneille linkki:
http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1/

puurtsi
Amatööri
Posts: 11
Joined: 18.08.2010 16:57

Post by puurtsi »

No voi perjantai sentään. Tuli kasattua väliaikaisesti kone keskeneräiseen htpc-koppaan ja sit vahingos horjahtaa kopan suojapellin päälle. Ei kait auta muu kuin väsätä sellanen uudestaan jostain ties mistä... V-käyrä ei vois olla enempi koholla. :x Ei pitäis kasata lattialla mitään, no kantapään kautta oppii...

puurtsi
Amatööri
Posts: 11
Joined: 18.08.2010 16:57

Post by puurtsi »

Laitoin näyttiksen myyntiin MuroBBS:ään. http://murobbs.plaza.fi/komponentit/702 ... v-2-a.html Myyn sen takia, kun lämmöt nousevat kotelossa turhankin paljon ja enkä edes nyt tarvitse niin tehokasta.

Cnc-projektini edistyy tällä hetkellä hyvin ja huomenna pääsen kasailemaan runkoa valmiiksi. Tuolta voi seurata projektin kulkua: http://www.cnc-tekniikka.com/CNC-forum1 ... pic=1538.0

Post Reply