Julman ensimmäinen HTPC

Jäsenten HTPC laitteistoja
Julmuri
Vanhempi harrastaja
Posts: 79
Joined: 25.02.2009 12:42

Julman ensimmäinen HTPC

Post by Julmuri »

Ensimmäisen HTPC:n rakentaminen tuli yllättäen ajankohtaiseksi ja ajattelin kirjoittaa vähän tarinaa projektin etenemisestä.

Alkuun vähän taustaa... lähtötilanne oli sellainen, että kämpässä oli kaverilta saatu 32" laajakuvatöllö, mutta digiboksia ei ollut edes suunnitelmissa hankkia. Vanhasta rotiskosta katsottiin lähinnä DVD-leffoja. Olin joskus törmännyt lehtiartikkeliin missä kerrottiin MythTV:stä ja asia oli jäänyt sen verran muhimaan ajatuksiin, että asensin sen vanhaan läppäriin, minkä kautta leffat saatiin näkymään. Samalla se toimi demolaitteena tulevaa varten.

Noh, aikaa kului ja yllättäen laitteiston rakentaminen tuli ajankohtaiseksi. Ensimmäinen suunnitelma oli käyttää olemassa olevaa televisiota ja poppikonetta äänilähdettä. Tarvittiin siis emolevy, jossa olisi s-videolähtö. Halutun laista emoa ei kuitenkaan ollut saatavilla (en halunnut käyttää erillistä näytönohjainta), joten päädyin heivaamaan vanhan telkkarin mäkeen. Takaisin suunnittelupöydän ääreen ja valitsemaan televisiota ja jalustaa. 32" LCD tuntui parhaalta vaihtoehdolta olohuoneeseemme (muuton jälkeen jäi pieneksi joten vaihdoimme 42" FullHD LCD-töllöön), mutta jalusta tuotti vaiheuksia koska olisi pitänyt saada mahdutettua ministereosarja samaan jalustaan ja jaloissa pyörisi vielä subwoofer. Tilanpuute johti lopulta siihen, että päädyin heittämään myös stereosarjalla vesilintua. Laitteisto tulisi siis subwooferia lukuunottamatta olemaan kokonaan uusi. Tältä pohjalta lähdin suunnittelemaan ja tavoitteita asetettiin näin:

- Pitää pystyä toimimaan kokonaisena viihdekeskuksena
- Useamman kanavan äänitys ja katsominen samaan aikaan
- Toimivat tekstitykset Ylen kanavilla
- Ääni ja kuva digitaalisena vahvistimelle
- HD-kuvan näkyminen olisi lähinnä kiva lisä, mutta ei välttämätön
- Mahdollisuus laajentaa 5.1-ääneen tai isompaan myöhemmin
- Mahdollisuus polttaa nauhotettuja ohjelmia suoraan DVD:lle

Laitteistoksi valikoitui seuraava kokoonpano:

Antec Fusion Remote hopea
Nexus 300W silent-virtalähde
Asus M3N78-EM (oli Asus M2N68-VM)
AMD Athlon64 X2 4850e
Scythe Ninja Mini
2 Gb DDR2
Seagate 7200.11 750 Gb
LG DVD-RW
2x Technotrend Budget C1501

Logitech DiNovo Mini

LG 42LH4000
Onkyo TX-SR576
OR M20 etukaiuttimet
AudioPro Sub Evidence (vanhan laitteiston subbari)

Käyttöjärjestelmänä on Mythbuntu 9.10 64-bittisenä (päivitetty 8.10:stä 9.04:ään ja siitä nykyiseen).

Tällä hetkellä laitteisto on käytössä ja seuraavat asiat toimivat:

- TV näkyy ja nauhoitukset toimivat
- Ohjelmaopas toimii
- DVD- ja videotoisto toimii
- Musiikkitoisto ja rippaus toimivat
- MythGameen laitettu NES-emulaattori toimii
- HD videotoisto toimii jotenkin, Nelonen HD ei toimi katsottavasti
- Ääni ja kuva HDMI:n kautta toimivat
- Kotelon LCD-näyttö ja kaukosäädin toimivat

Seuraavat asiat eivät toimi:

- ACPI Wakeup (en ole jaksanut pelata sen kanssa...)
- Stand by ei käytännössä toimi, kone herää mutta ei anna kuvaa ruudulle

Seuraavissa asioissa parantamisen varaa:

- Osa DiNovo Minin näppäimistä ei toimi
- Konetta ei voi sammuttaa suoraan näppäinyhdistelmällä, nukkumaan saa laitettua suoraan näppäimistöltä mutta en saa sitä muutettua niin, että se sammuttaisi koneen

Kuva laitteistosta
Last edited by Julmuri on 09.04.2010 9:43, edited 10 times in total.

Critter
Yli-ihminen
Posts: 868
Joined: 16.12.2008 19:25

Post by Critter »

- Ylen kanavien tekstitys on oletuksena pois päältä, aina pitää kytkeä käsin (ÄRSYTTÄVÄÄ!!)
Minulla toimii.. Onko asetuksissa päällä "always display closed captioning" ja "prefer EIA-708 over EIA-608 captions" ?

Sattuuko sinulla olla maksukanavia käytössä ? Minulla on ehkä yksi veemäisimmistä ongelmista se, että jos menen kanavalle (joka saa lukituksen) jolta ei tule sillähetkellä ohjelmaa, niin virheilmoitus lävähtää ruutuun.

http://www.mythtv.org/wiki/Troubleshoot ... ying_video

Tuo on todella ärsyttävä ja normi digipoksithan eivät ole moisesta moksiskaan vaan ilmoittavat jotain tai sitten eivät. Mutta kanavaa vaihtamalla ollaan taas normitilanteessa.

Mutta mythissä ollaankin errorissa ja parilla ok napilla päästään toki taas virittämään kanavaa, mutta KUN se on oletuksena tuo ko. kanava, niin sieltä ei meinaa päästä pois millään. Jos se kerkeää saada lukituksen, niin taas on tuo herja ruudulla, jos ei, niin sitten kanavan vaihto luultavasti onnistuu. Tämä aiheuttaa valtavasti hellasäröä ja htpc:tä kehutaan negatiivisesti aika kovalla kädellä. :(

Julmuri
Vanhempi harrastaja
Posts: 79
Joined: 25.02.2009 12:42

Post by Julmuri »

No nyt toimii tekstitykset automaattisesti! Muuten oli oikein mutta ensimmäisestä kohdasta oli täppä pois. Kiitos!

Maksukanavia ei ole käytössä, jonkinlainen ajatus on phoenix-kortinlukijan ja softcamin virittämisestä, mutta luulen että se jää ainakin toistaiseksi tekemättä. Tv-maksun maksaminen sylettää tähän hätään jo riittävästi ja toisaalta en vielä löytänyt kunnollista ohjetta softcamin virittämiseen...

Hyvä puoli tuossa virheilmoituksessa on se, että ongelma on ilmeisesti tiedossa. En ole tuollaiseen tilanteeseen törmännyt vielä kertaakaan, lähinnä jonkun kanavan lukittumisen kanssa on välillä ollut viivettä ja on lävähtänyt ilmoitus ruudulle mutta siitä on aina päässyt pois kuittaamalla ja kanavaa vaihtamalla, jos kanava ei virity hetken odottelun jälkeen. Toivottavasti korjaavat sen 0.22-versioon.

Critter
Yli-ihminen
Posts: 868
Joined: 16.12.2008 19:25

Post by Critter »

Julmuri wrote: Tv-maksun maksaminen sylettää tähän hätään jo riittävästi ja toisaalta en vielä löytänyt kunnollista ohjetta softcamin virittämiseen...
Jos dvb kortin käytössä ei ole v4l ajurit vaan kernelin ajurit, niin tuo operaatio on lasten leikkiä !! Jos joudut käyttämään v4l ajureita, niin newcs asentuu kyllä normaalisti, mutta open-sasc-ng on helv...vaikea saada toimimaan (vaati kaikenmaailman pätsejä joiden kaivaminen on melkein mahdotonta). Itse en siinä onnistunut. Onneksi tajusin kokeilla kernelin ajureilla, niin sitten kaikki sujui kuin tanssi :)

Jos ostat lukijan, niin autan mielelläni.

Julmuri
Vanhempi harrastaja
Posts: 79
Joined: 25.02.2009 12:42

Post by Julmuri »

Ihan kerneliajureilla tuo taitaa olla, lähti toimimaan suoraan asennuksen jälkeen ilman mitään kikkailuja tai puukotuksia. Voihan se olla että jossain vaiheessa innostun hommaamaan lukijan, näkyisi rallia ja vormulaa... :P

Lisää yleistä höpinää, eli vähän kommentointia tuohon rautapuoleen.

Emolevy / piirisarja / IGP

Yleinen tieto ja totuus lienee se, että Linux-pohjaiseen laitteistoon kannattaa ensisijaisesti hankkia Nvidian näytönohjain tai IGP ylivoimaisen ajurituen ansiosta. Intel toiminee myös mutta siitä ei ole kokemusta, niin en ota asiaan juuri muuta kantaa kuin sen, että Intelin näytönohjainpuoli on todella tehoton verrattuna Nvidiaan. AMD/Atilla on hyvää rautaa, mutta Linux-tuki jättää edelleen paljon toivomisen varaa. Ovat ilmeisesti suunnitelleet tuovansa VDPAU:n vapaisen rautakiihdytyksen videolle myös Linuxiin, mutta ainakin toistaiseksi sen suhteen on ollut aika hiljaista. Eli en pidättelisi hengitystäni odotellessa. Läppäri millä nyt kirjoitan on varustettu Ati Mobility Radeon X300:lla, tämä sama kone oli aikanaan demokoneena. Frontend on nytkin asennettuna, mutta ei ole toivoakaan katsoa telkkaria tämän kautta. Kuva tulee näkyviin, mutta täynnä häiriötä ja parin sekunnin kuluttua kuva pysähtyy täysin ja ääni menee pätkien eteenpäin. DVD-toisto toimii Xinellä ja VLC:llä. Sinänsä harmi, olisi mukava katsoa töllä tälläkin koneella.. :(

Näytönohjainta valitessa kannattaa mielestäni ostaa vain uudempaa sukupolvea, eli Geforcen 8-sarjaa ja sitä uudempia, jotta saa VDPAU:n käyttöön. VDPAU on vielä vähän lastenkengissään, joten sen käyttäminen vaatii vähän lekan ja puukon käyttöä, mutta sen pitäisi kuitenkin toimia ihan hyvin. Jos käy niin kuin minulle, että tulee ostettua pykälää liian vanha, niin jos on tarpeeksi tehokas dual/quadcore-prosessoria, monisäikeistystä tukevan mplayerin kääntäminen/käyttäminen auttaa (kiitos nm!).

Omassa kokoonpanossa oleva Asus M2N68-VM on hyvä ja toimiva emolevy, mutta sen kanssa pitää muistaa että emossa olevaa optista SPDIF-lähtöä ei saa toimimaan Linuxissa millään keinolla ainakaan toistaiseksi. Vähän käytöstä riippuen tällä on tai sitten ei ole merkitystä, minulle se ei ollut kynnyskysymys koska käytän HDMI:tä myös äänelle.

Äänet ja kuva HDMI:n kautta

Kuvan pitäisi siirtyä nätisti pelkästään kytkemällä piuhat, mutta aina näin ei ole. Britanniasta tilattu A/V-vahvistin viipyi matkalla pitkään joten yritin alkuun kytkeä konetta suoraan LG:n telkkariin - tuloksena musta ruutu. Joissain televisioissa (ainakin LG:N 32LG3000 ja LG5000) HDMI-liitäntä ei yksinkertaisesti herää henkiin ennen kuin se saa jonkinlaisen herätteen ja kaikesta päätellen emolevy odottaa samalla tavalla jotain tietoa näyttölaitteelta ennen kuin se ymmärtää minkä liitännän kautta pitäisi laittaa soppaa liikkumaan. Tässä vaiheessa v-käyrä ihan hiukan nousi... noh, kusti polki vahvistimen ja ajattelin vielä kokeilla että onnistuisiko se, että kytkee piuhat HTPC -> A/V-vahvistin -> TV ja sillä homma lähti pelittämään heti. Riemu ja ratto... Mythbuntu haistoi resoluutioksi 1920x1080 60hz:llä, minkä muutin xorg.confin kautta 50hz:iin. Auttaa tv-kuvan pieneen nykimiseen, minkä huomaa esim. MTV3:n uutisia katsellessa alhaalla juoksevasta tekstistä. En jaksanut alkaa pelaamaan resoluutiota lähemmäs natiivia 1366x768:aa, kuva on hyvä näinkin.

Ääni ei Mythbuntun mukana olevalla alsa-ajurilla toimi HDMI:n kautta ainakaan luotettavasti. Päivitin omani versioon 1.0.19 käyttämällä erästä löytämääni skriptiä. Tämä on ruma tapa tehdä päivitys, koska paketinhallinta ei tiedä muutoksesta mitään vaan kuvittelee että paikalla on edelleen vanhempi 1.0.18. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että skripti pitää ajaa joka kerta kun päivittää kernelin tuoreemmaksi. Näin HDMI-äänet kuitenkin toimivat hyvin.

Näillä asetuksilla homma ainakin toimi minulla Mythbuntu 8.10:ssä... ensin loin uuden tiedoston /etc/asound.conf. Tässä tiedostossa voi määritellä, mitä laitteita käytetään ja mihin. Tarkoitus oli että kaikki menee HDMI:n läpi, joten lisäsin tiedostoon vain seuraavat rivit:

Code: Select all

pcm.!default {
type hw
card 0
device 3
}
Tämä ei ilmeisesti olisi ollut täysin välttämätöntä, mutta tulipahan laitettua...

Mythtv:n frontendistä laitoin Utilities/Setup -> Setup -> General -> Audio ja asetukset seuraavasti:

Code: Select all

Audio output device: ALSA:hdmi
Passthrough output device: ALSA:iec958:{AES0 0x02}

Enable AC3 to SPDIF passthrough: pois
Enable DTS to SPDIF passhtrough: pois
Kahden jälkimmäisen periaatteessa pitäisi toimia, mutta minulla niiden päälle kytkeminen tuottaa vain hiljaisuutta. Joten annoin olla noin, ääni kulkee PCM:nä vahvistimelle ja sen luulisi riittävän. Kanavien maksimimääräksi asetin Stereon, koska laitteistoni on kaiuttimien puolesta 2.1. Jos laittaa 5.1 kanavien maksimimääräksi näillä asetuksilla ja laitteistolla, niin lopputulos on se, että 5.1-ääniraitaa käyttävissä elokuvissa laite todellakin tuuppaa vahvistimelle 5.1-ääntä ja se taas ei oikein toimi kun laitteistosta puuttuu kolme kaiutinta...

EDIT: Emolevyn vaihdon jälkeen Enable AC3 to SPDIF passthrough ja Enable DTS to SPDIF passthrough lähtivät toimimaan. Lieneekö joku yksilö tai mallikohtainen ominaisuus/omituisuus.

MythMusicin kohdalla piti käydä muuttamassa General-asetuksista:

Code: Select all

Audio device: ALSA:plughw:0,3
MythGamea olen laittanut sen verran, että asensin Mednafen NES-emulaattorin. Tämänkin saa toimimaan HDMI:n kanssa ihan hyvin määrittelemällä emulaattorin käynnistyskomentoon mitä ajuria ja laitetta käytetään. Oma käynnistysrivini näyttää tältä:

Code: Select all

mednafen -nes.stretch 1 -fs 1 -vdriver 0 -sounddriver alsa -sounddevice hdmi -soundbitrate 48000 %s
PS2-emulaattori saattaisi kiinnostaa kovasti, mutta en ole vielä ehtinyt/jaksanut perehtyä siihen juurikaan. Lieneekö PS2:n kunnollinen emulointi vielä mahdollistakaan?
Last edited by Julmuri on 28.07.2009 9:33, edited 6 times in total.

nm
Johtava konsultti
Posts: 3160
Joined: 22.07.2005 3:00

Post by nm »

Julmuri wrote:Näytönohjainta valitessa kannattaa mielestäni ostaa vain uudempaa sukupolvea, eli Geforcen 8-sarjaa ja sitä uudempia. VDPAU ei toimi vanhemmilla ja nyt minuakin harmittaa, koska joudun vaihtamaan emolevyn uudempaan jotta saan HD-videot näkymään ilman nykimistä. Kyllä niitä nytkin katsoo ja esim. Matroska-tiedostot toistuvat ihan hienosti 1080p-resoluutiolla, mutta silloin kuvaa on pakattu jollain koodekilla.
Niin ovathan ne alkuperäiset Blu-ray/HDTV-streamitkin pakattu H.264 tai VC-1-formaattiin, kuten ripitkin. Ero on lähinnä siinä että alkuperäisissä on käytetty korkeampaa bitratea ja ripeissä taas joskus parempaa kodekkitoteutusta (x264 hyvillä säädöillä). Athlon X2 4850e:n pitäisi kyllä riittää lähes kaikkien Blu-ray H.264 -lähteiden toistoon, kun käytössä on nopea dekooderi, eli CoreAVC tai ffmpeg-mt. En tiedä, saisiko MythTV:n käännettyä kovin helposti ffmpeg-mt:n libavcodecin kanssa, mutta ainakin MPlayerin saa ja se toimii hyvin.

HDTV-lähetysten 1080i25 ja 1080i30 ovat hankalampia tapauksia, koska laadukas 1080i-videon softalomituksenpoisto ei onnistu nykyisillä prosessoreilla. Integroitu näytönohjaimessasi saattaisi juuri ja juuri riittää, mutta valitettavasti Nvidian "PureVideo"-lomituksenpoisto on Linuxissa käytettävissä vain VDPAU:n kautta. Ehkä MythTV:n omat OpenGL-lomituksenpoistosuotimet toimisivat riittävän hyvin, mutta en ole päässyt kokeilemaan niitä.

Julmuri
Vanhempi harrastaja
Posts: 79
Joined: 25.02.2009 12:42

Post by Julmuri »

On ne pakattu joo, mutta Blu-rayn alkuperäinen bitrate on huomattavasti suurempi kuin esim. suurimmassa osassa jaossa olevissa ripeissä. Pienemmällä bitratella toisto sujuu ihan hyvin myös Athlon64 X2 4850e:n kanssa. Testattu on 1080p-tasoisella ripillä, mikä toimi hienosti. Mutta esim. Iron Skyn 1080p-tasoinen teaseri ei pyöri sulavasti tällä kokoonpanolla ja 720p tuottaa myös ihan pieniä nykäyksiä. Ei hirveän häiritseviä tosin, mutta minulla on aika kova vaatimustaso... voi tietysti olla, etteivät minun käyttämät säädöt ole ihan optimaaliset. :)

Kuitenkin, jos on mahdollisuus käyttää toimivaa rautapurkua, niin minusta siihen kannattaa panostaa jos on rakentamassa uutta kokoonpanoa. Jos saan tämän kokoonpanon joskus venytettyä sille tasolle, että se todella pystyy näyttämään Blu-rayn alkuperäisellä bitratella olevat videot ongelmitta, niin olen tietysti helkkarin tyytyväinen. Säästyy paljon vaivaa ja 70 euroa...

Hmm.. itseasiassa, videopuoli käyttää nytkin mplayeria. Ilmeisesti noita koodekkeja voisi jotenkin kutitella käyttöön komentoriviä muokkaamalla?

nm
Johtava konsultti
Posts: 3160
Joined: 22.07.2005 3:00

Post by nm »

Julmuri wrote: Testattu on 1080p-tasoisella ripillä, mikä toimi hienosti. Mutta esim. Iron Skyn 1080p-tasoinen teaseri ei pyöri sulavasti tällä kokoonpanolla ja 720p tuottaa myös ihan pieniä nykäyksiä.
1080p-versio toistuu ongelmitta Core 2 Duo T7200:lla (2 GHz), joka on hitaampi kuin 4850e. Kokeilin siis MPlayerillä, joka on käännetty ffmpeg-mt:n kirjastoilla ja top näytti videon alussa n. 120-140 %:n kuormaa, eli yksi ydin ja säikeistämätön libavcodec ei riitä. CoreAVC on nopeampi, joten sillä voisi ehkä purkaa pariakin tuollaista videota samanaikaisesti.
Kuitenkin, jos on mahdollisuus käyttää toimivaa rautapurkua, niin minusta siihen kannattaa panostaa jos on rakentamassa uutta kokoonpanoa.
Jeps.
Hmm.. itseasiassa, videopuoli käyttää nytkin mplayeria. Ilmeisesti noita koodekkeja voisi jotenkin kutitella käyttöön komentoriviä muokkaamalla?
Kunnollista monisäikeistystä varten joudut kääntämään MPlayerin uudelleen ffmpeg-mt:n kirjastoilla. Kirjoittelin joskus tällaisen ohjeen Doom9.orgiin: http://forum.doom9.org/showthread.php?p=1221445

Julmuri
Vanhempi harrastaja
Posts: 79
Joined: 25.02.2009 12:42

Post by Julmuri »

Noilla ohjeilla sain mplayerin käännettyä ja nyt näkyy 1080p hienosti. Suurkiitos tästä, ohje oli kirjaimellisesti rahan arvoinen. :)

Prosessorikuorma pyörii siinä 100-120% välillä. Ihan pienenpieniä nykäyksiä videossa näkyy parissa kohdassa, mutta se lienee kiinni enemmänkin ajureista tai asetuksista...

Julmuri
Vanhempi harrastaja
Posts: 79
Joined: 25.02.2009 12:42

Post by Julmuri »

Vähän uutta taas... sairaslomapäivää vietellessä sain aikaiseksi korjata vanhan R52:n asennuksen. Laitteessa on nyt Kubuntu 8.10 päivitettynä KDE 4.2:lla. En asentanut tällä kertaa AMD:N fglrx-ajuria ja yllättäen Mythfrontend jaksaakin pyörittää televisiokuvan todella mallikkaasti! En uskalla enää asentaa tuota "poropietari"-ajuria lainkaan, mikä toki tarkoittaa sitä ettei rautakiihotettua työpöytää saa käyttöön.

Pikainen kyssäri kuitenkin frontendistä: pitäisikö MythVideon ja MythMusicin toimia siten, että backendistä saa suoraan katsottua sinne tallennettuja videoita? Näyttäisi vähän siltä, että vaikka tiedostot näkyvät menuissa niin niitä ei saa avattua lainkaan...

Critter
Yli-ihminen
Posts: 868
Joined: 16.12.2008 19:25

Post by Critter »

Julmuri wrote: Pikainen kyssäri kuitenkin frontendistä: pitäisikö MythVideon ja MythMusicin toimia siten, että backendistä saa suoraan katsottua sinne tallennettuja videoita? Näyttäisi vähän siltä, että vaikka tiedostot näkyvät menuissa niin niitä ei saa avattua lainkaan...
Hmm... Backendissä ? Onko videoiden oikeudet kunnossa?

Julmuri
Vanhempi harrastaja
Posts: 79
Joined: 25.02.2009 12:42

Post by Julmuri »

Ainakin ne näkyvät frontend/backend-yhdistelmän kautta niin kuin pitää, mutta läppäri missä on pelkkä frontend ei jostain syystä saa niitä auki vaikka ne näkyvät listassa normaalisti.

Critter
Yli-ihminen
Posts: 868
Joined: 16.12.2008 19:25

Post by Critter »

Julmuri wrote:Ainakin ne näkyvät frontend/backend-yhdistelmän kautta niin kuin pitää, mutta läppäri missä on pelkkä frontend ei jostain syystä saa niitä auki vaikka ne näkyvät listassa normaalisti.
Ahh.. Nyt tajusin. No en osaa sanoa tuohon mitään, kun itselläni on pelkkä frontend/backend vekotin ilman erillistä frontendiä.

Ilmeisesti kuitenkin kaikki muu toimii myös erillisen frontendin kautta ?

Julmuri
Vanhempi harrastaja
Posts: 79
Joined: 25.02.2009 12:42

Post by Julmuri »

Muuten näyttäisi toimivan niillä ominaisuuksilla mita olen asentanut käyttöön. Oletuksena Frontend ei edes tuo mukanaan Mythvideota tai Mythmusicia vaan pelkän live-tv:n ja siihen liittyvät nauhoitukset. Ne toimivat ihan hyvin, mutta musiikki ja erikseen viedyt videot eivät vain aukea lainkaan. Pitää selvitellä jossain vaiheessa kun jaksaa, ei tuota läppäriä niin paljon kuitenkaan tule tuohon tarkoitukseen käytettyä...

Critter
Yli-ihminen
Posts: 868
Joined: 16.12.2008 19:25

Post by Critter »

Julmuri wrote:Ainakin ne näkyvät frontend/backend-yhdistelmän kautta niin kuin pitää, mutta läppäri missä on pelkkä frontend ei jostain syystä saa niitä auki vaikka ne näkyvät listassa normaalisti.
Tuolla jotain samankaltaista probleemaa ?
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1056283

Post Reply