eHD PCI-kortti

HD materiaali 720p/1080i/1080p. Toisto, tallennus & softat.
User avatar
phelin
Yli-ihminen
Posts: 1256
Joined: 09.02.2005 3:00
Location: Helsinki

Post by phelin »

juice wrote: Ok, jos tuollaisen uuden cpu+näytönohjain yhdistelmän lämpöteho jää 50 wattiin niin sitten ymmärrän kantasi. Jotenkin kuvittelin että nykyiset näytönohjaimet on sellaisia tehohirmuja, nehän on varustettu omalla tuulettimellaankin. Ja perinteisesti nopeat ceeput on käyneet kuumana.
Erilliset näytönohjaimet kyllä pääsääntöisesti ovatkin, mutta sellaiselle ei oikeastaan ole tarvetta. Pelkällä integroidulla GPU:lla saa useita yhdistelmiä, joissa lämmöntuotto jää pieneksi. nm noita listasikin ylempänä.
juice wrote: Mitä tarkoitat tuolla ylläolevan "huomattavasti parempia rautadekoodereja" lausahduksella? Onko näytönohjaimissa sitten mukana kiihdytys joka avaa mpeg-4:sta raudalla? Ja jos noin on, niin mihin sitä tuplaydinceepua siinä sitten tarvitaan, ajaisiko hyvä näytönohjain tämän mun 700Mhz laatikon kanssa saman asian?
Veikkaisin nm:n tarkoittavan yleisesti eHD:n hintaa Nvidian ja AMD:n näytönohjaimiin ja Intelin uusimpiin, G45-piirin integroituihin ratkaisuihin. eHD:n hinnalla kun saa jo näytönohjaimen, prosessorin ja emolevyn. Rautadekooderit kun noissa kaikissa ovat parempi, tai vähintään yhtä hyviä, kuin eHD:ssa. Harmillinen puoli on vain se, että kaikki vaativat myös softatuen ajureissa, joka on tällä hetkellä olemassa vain Windowsille.
juice wrote: tuota boksia muuhun kun vdr- ja serverikäyttöön.
Eikös lomituksenpoistoa tarvita vain SD-videolle, luulin että HD matsku on luonnostaan lomittamatonta? (ja jos ei ole, niin olen hyvin hämmästynyt, koko lomitteluhan on analogisen kuvantuoton aikainen kompressiomenettely)
Suurin osa, tai lähestulkoon kaikki, kaapeliverkossa lähetetty HDTV-matteriaali on ollut lomitettua, 1080i. Pekingin olympialaisista tuli antennipuolella 720p-progekuvaa.
juice wrote: Ja tuosta hinnasta vielä, kun ihmiset maksavat yli 100eur FF-kortista, käyttääkseen sitä yksinomaan MPEG-2 dekoodaukseen, en siksi hätkähtänyt tuota eHD kortin 170 euron hintalappua...
FF-korteissa on viritin mukana... vai meinaatko, että joku maksaa 100 euroa (vielä nykyään) FF-kortista, jonka viritintä ei aio käyttää? Ehkäpä, jos käyttää TV:tä, jossa ei ole HDMI/DVI/VGA-tuloa.

nm
Johtava konsultti
Posts: 3160
Joined: 22.07.2005 3:00

Post by nm »

juice wrote:Mitä tarkoitat tuolla ylläolevan "huomattavasti parempia rautadekoodereja" lausahduksella? Onko näytönohjaimissa sitten mukana kiihdytys joka avaa mpeg-4:sta raudalla? Ja jos noin on, niin mihin sitä tuplaydinceepua siinä sitten tarvitaan, ajaisiko hyvä näytönohjain tämän mun 700Mhz laatikon kanssa saman asian?
Kaikissa viimeisen vuoden aikana markkinoille tulleissa NVIDIA:n ja AMD/ATI:n näytönohjaimissa on vähintään L4.1 H.264-purku ja mahdollisuus hyvälaatuiseen rautalomituksenpoistoon. Näitä kortteja saa halvimmillaan alle 30 eurolla, passiivijäähdytteisinä. Samat ominaisuudet ovat myös AMD:n 780G/790G-, NVIDIA:n GF8200 ja Intelin G45-piirisarjoihin perustuvissa emolevyissä. AMD/ATI:n kortteja saa myös AGP-väylään, joten periaatteessa sellainen sopisi vanhaankin koneeseen.

Kuten phelin totesi, ongelmana näissä on ajurituki, joka rajoittaa käyttöjärjestelmävaihtoehdot Windows XP:hen ja Vistaan. Tosin aiemmin tässä keskustelussa viitattiinkin jo uutiseen, jonka mukaan AMD/ATI olisi tuomassa rautapurkua myös Linux-puolelle, aluksi OEM-valmistajien käyttöön (Phoronixissa oli muuten jo viime viikolla mielenkiintoinen artikkeli aiheesta). Myös Intelin ajuriarkkitehdit ovat ilmaisseet kiinnostuksensa H.264- ja VC-1-rautapurun mahdollistamiseen Intelin avoimessa Linux-ajurissa.
Oletin että eHD on toteutukseltaan avoin, kska Reel tarjoaa linux-ajureita svn:n kautta, enkä tsekannut asiaa tarkemmin.
Juu, tarkennettakoon vielä, että tilanne on sama muissakin rautapurkutoteutuksissa---vertasin eHD:ta lähinnä softapurkuun. Positiivista on se, että sentään isäntäkäyttöjärjestelmän ajurit ovat avoimet ja VDR-plugin on valmiina käytettävissä.
(ja jos ei ole, niin olen hyvin hämmästynyt, koko lomitteluhan on analogisen kuvantuoton aikainen kompressiomenettely)
Samaa mieltä ovat useat modernien videokodekkien kehittäjät, mutta lomituksesta ei silti päästä vielä digitaalisella HD-aikakaudellakaan kokonaan eroon. Ehkä sitten seuraavassa päivitysaskeleessa, kun 1080i on jo massojen olohuoneissa.
Lähinnä siis olen ajatellut asiaa siltä kannalta, että tuo eHD kortti (tai jokin toinen vastaava HD-dekooderi, jos sellaisia olisi tarjolla?) kävisi ikäänkuin "heittämällä" tällaiseen pieneen kokonpanoon DXR3 kortin tilalle siinä vaiheessa kun HD-lähetyksiä alkaa olla tarjolla.
Jos tarkoitat maanpäällisen verkon lähetyksiä, kannattaa vielä odotella ennen rautahankintoja. H.264-purkutoteutukset kehittyvät nyt vauhdikkaasti sekä rauta- että softapuolella, joten keskenkasvuisia tuotteita ei kannata hankkia ellei tarve ole akuutti. Vuoden-parin kuluttua tilanne voi näyttää taas ihan toiselta.

juice
Säätäjä
Posts: 477
Joined: 19.08.2006 20:43
Location: Järvenpää
Contact:

Post by juice »

phelin wrote:FF-korteissa on viritin mukana... vai meinaatko, että joku maksaa 100 euroa (vielä nykyään) FF-kortista, jonka viritintä ei aio käyttää? Ehkäpä, jos käyttää TV:tä, jossa ei ole HDMI/DVI/VGA-tuloa.
Kylläpä kyllä :)
Tiedän tapauksia joissa on hankittu DVB-S FF kortti ihan vaan purkua varten, niin että henkilö ei edes omista lautasta.

Itsekin harkitsen tuollaista, tosin mulla on katolla käyttämätön lautanen jonka voisin laittaa siihen kiinni joten ei se tulisi pelkäksi purkukortiksi.

Nykyisessä kokoonpanossa kun mulla on DXR3-kortti, joka on muuten mainio paitsi että nopeasti peräkkäin kanavaa vaihtaissa se joskus kaataa ajurin. Kuvanlaadussa tuon kanssa ei ole valittamista, mutta joskus nyppii tuo kaatuilu ja FF-kortit kuulemma ovat tuon osalta paremmin toteutettuja.

Ja ei se ole kiinni telkkarin liitännöistä, kyse on siitä että boksissa ei ole vääntöä purkaa kuvaa auki softalla :)

juice
Säätäjä
Posts: 477
Joined: 19.08.2006 20:43
Location: Järvenpää
Contact:

Post by juice »

nm wrote:Kuten phelin totesi, ongelmana näissä on ajurituki, joka rajoittaa käyttöjärjestelmävaihtoehdot Windows XP:hen ja Vistaan. Tosin aiemmin tässä keskustelussa viitattiinkin jo uutiseen, jonka mukaan AMD/ATI olisi tuomassa rautapurkua myös Linux-puolelle, aluksi OEM-valmistajien käyttöön (Phoronixissa oli muuten jo viime viikolla mielenkiintoinen artikkeli aiheesta). Myös Intelin ajuriarkkitehdit ovat ilmaisseet kiinnostuksensa H.264- ja VC-1-rautapurun mahdollistamiseen Intelin avoimessa Linux-ajurissa.
Miksihän noita ei sitten ole pystytty reverse-engineeraamaan, eikös VIA:n piirisarjan rautapurulle tehty just noin, http://www.openchrome.org/
nm wrote:Jos tarkoitat maanpäällisen verkon lähetyksiä, kannattaa vielä odotella ennen rautahankintoja. H.264-purkutoteutukset kehittyvät nyt vauhdikkaasti sekä rauta- että softapuolella, joten keskenkasvuisia tuotteita ei kannata hankkia ellei tarve ole akuutti. Vuoden-parin kuluttua tilanne voi näyttää taas ihan toiselta.
Joo, ei tässä mikään kiire ole.
Huolestuttaa vaan se, tuleeko rautapurkutoteutuksia ollenkaan tarjolle. Nääs jos valmistajat uskovat että kasvaneet cpu-tehot kattavat tarpeen ja tulevaisuudessa kaikki dekoodaaminen tehdään softalla, kuinkas sitten käy? Rautapurulle ei ole kysyntää ja tuotteita ei tehdä, tilanne joka nyt on MPEG-2 purkukorttien kohdalla; Ainoa keino on hankkia ikivanha käytetty Hollywood+ -kortti tai kallis FF-kortti :(

nm
Johtava konsultti
Posts: 3160
Joined: 22.07.2005 3:00

Post by nm »

juice wrote:Miksihän noita ei sitten ole pystytty reverse-engineeraamaan, eikös VIA:n piirisarjan rautapurulle tehty just noin, http://www.openchrome.org/
Ehkä kukaan ei ole vielä yrittänyt tosissaan, vaan toivotaan, että valmistajat tulisivat hieman vastaan. AMD:n uusimpien ajurien ja viime päivien uutisten perusteella alkaakin olla jo toivoa helposta hakkeroinnista.

vesas
Harrastaja
Posts: 53
Joined: 09.11.2008 14:02

Post by vesas »

Tuli tuossa hankittua eHD kortti ja tuo tuntuu toimivan ihan kohtuullusesti. 576i:n saa ulos HDMI:stä natiivina ja kuva on hyvä. PCM/DD äänet toimivat myöskin ja kotiteatterivahvistin purkaa äänen mukisematta.

1080i ja 720P resoluutioita on tullut ihmeteltyä jossain määrin, tosin TTV:n verkko ei noiden tarjonnalla juhli. MTV3 Max hd nyt näyttää ihan hyvälle.

Ainoa oikea ongelma on OSD:n toimivuus, eli välillä kortin OSD hukkaa tilansa, eli OSD ei näy vaikka pitäisi. Niin ja DVB tekstit tulee 2-6s etuajassa, koska VDR ei vielä tue videopurun viiveasetusta. Kortin OSD:han tulee ruudulle heti, mutta video puskuroidaan kortin muistiin ja viive riippuu sitten resoluutiosta. SD materiaalilla se on tuo noin 6s. Samoin tuo videonviive hankaloittaa pikakelauksen käyttöä..
--
Vesa

User avatar
hanu
Isäntä
Posts: 98
Joined: 07.01.2005 3:00
Location: Helsinki
Contact:

Post by hanu »

Noita:
http://www.vdr-wiki.de/wiki/index.php/O ... VDR_DVB-S2
ohjeita mukaillen ei ongelmia OSD:n kanssa.
Tosin itsellä käytössä rev 9044 aikaisemman ohjeen mukaisesti.
(Tällä hetkellä sivulla viitataan 9257:aan)

Itse lataan vain oheiset hakemistot:
svn co svn://reelbox.org/testing/src/vdr-plugins/src/reelbox-3 -r 9044
svn co svn://reelbox.org/testing/src/utils/bspshm -r 9044
svn co svn://reelbox.org/testing/src/utils/hdshm3 -r 9044
svn co svn://reelbox.org/precompiled -r 9044
Ei jaksa alkaa aina päivittämään kaikkea turhaa tuolta...

Kannattaa kokeilla jompaa kumpaa 9044:sta tai tuota uudempaa 9257:aa.

Livelähetyksissä ttxtsubs ja subtitles näkyy ihan ok. Tallenteiden ttxtsubs tekstitykset on siedettäviä, kun asetuksista laittaa maksimiviiveen. Subtitles pluginissahan oli aikaisemmin myös viiveen säätö tallenteille, mutta jostain syystä sitä ei ole toteutettu tuohon integroituun versioon :? Eli

Patchit 1. koneessa:
zcat /usr/local/src/vdr/patches/vdr-1.7.0-liemikuutio-1.21.diff.gz |patch -p1
zcat /usr/local/src/vdr/patches/vdr-1.7.0-ttxtsubs-0.0.5.diff.gz |patch -p1
cat /usr/local/src/vdr/patches/vdr-1.7.0-h264-syncearly-framespersec-audioindexer-fielddetection-speedup.diff |patch -p1
cat /usr/local/src/vdr/patches/reel/vdr170-h264-rmm-svn8858-patch.diff |patch -p1

2. koneessa:

patch -p1 < /usr/local/src/vdr/patches/VDR-Extensions-Patch-62/vdr-1.7.0_extensions.diff
patch -p1 < /usr/local/src/vdr/patches/VDR-Extensions-Patch-62/vdr-1.7.0-ext_h264.diff
patch -p1 < /usr/local/src/vdr/patches/reel/vdr170-ext-h264-rmm-svn8858-patch.diff

User avatar
hanu
Isäntä
Posts: 98
Joined: 07.01.2005 3:00
Location: Helsinki
Contact:

Post by hanu »

Ai niin, oheisella patchilla subtitles ei katoile välillä ;)

Code: Select all

--- vdr/dvbsubtitle.c.BAD	2008-10-19 22:28:58.000000000 +0300
+++ vdr/dvbsubtitle.c	2008-10-19 22:29:15.000000000 +0300
@@ -757,7 +757,7 @@
      int64_t STC = cDevice::PrimaryDevice()->GetSTC();
      int64_t Delta = 0;
      if (STC >= 0) {
-       Delta = LimitTo32Bit(sb->Pts()) - LimitTo32Bit(STC); // some devices only deliver 32 bits
+       // Delta = LimitTo32Bit(sb->Pts()) - LimitTo32Bit(STC); // some devices only deliver 32 bits
        if (Delta > (int64_t(1) << 31))
         Delta -= (int64_t(1) << 32);
        else if (Delta < -((int64_t(1) << 31) - 1))

vesas
Harrastaja
Posts: 53
Joined: 09.11.2008 14:02

Post by vesas »

Samasta paikasta olen itsekkin ohjeita ja pätsejä katsellut. Tällä hetkellä käytössä tämmöinen setti:
patch -p1 < ~/vdr-1.6.0/vdr-1.7.0-h264-syncearly-framespersec-audioindexer-fielddetection-speedup.diff
patch -p1 < ~/vdr-1.6.0/vdr170-h264-rmm-svn9403-patch.diff
patch -p1 <~/vdr-1.7.0/vdr-1.7.0-ttxtsubs-0.0.5.diff
patch -p1 < ~/vdr-1.7.0/vdr-1.7.0-liemikuutio-1.21.diff
patch -p1 < PLUGINS/src/epgsearch/patches/MainMenuHooks-v1_0.patch
patch -p1 < ~/vdr-1.7.0/vdr-1.7.0-multiproto-update-dvb-api-wrapper-0.4.diff

reelbox stuffi on versiota 9427 ja tuo on hiukan parantanut osd:n toimivuutta. Edelleen se hukkaa tilansa kun tulee pluginin asetuksista pois ja satunnaisesti muulloinki. Ei haittaa normikäyttö.

Suurin ongelma on tosiaan tuo subtitles edistäminen ja kelausten pomppiminen minne sattuu. Kummatkin kompensoimattoman videoviiveen aiheuttamia.

No kuitenkin kortti siis toimii:
-h264 näkyy nykimättä
-kuva ja ääni tulee digitaalisena
-cpu ei huuda hoosiannaa
-toimii noin heittämällä
--
Vesa

vesas
Harrastaja
Posts: 53
Joined: 09.11.2008 14:02

Post by vesas »

eHD on saanut pätsin jolla reelbox-plugin asentuu ilman vdr:än pätsäämistä. Pätsi reelbox pluginille löytyy täältä:

http://www.vdr-portal.de/board/thread.p ... adid=98019

Aino ongelma tuossa on yle:n dvb-tekstit. Live lähetyksessä ajoitus toimii täysin ongelmitta, mutta nauhoituksissa ei. Oliskohan kellään ideaa mistäpäin tuota ongelmaa pitäisi alkaa kaivelemaan? Kyselin tuota jo joskus vdr 1.7.0:n aikoihin vdr:än postituslistalta, mutta asia taisi hautautua kun siitä ei sitten sen jälkeen kuulunut mitään.. Noin muuten eHD näkyy olevan suhteellisen vakaa 1.7.16:sen kanssa.
--
Vesa

User avatar
hanu
Isäntä
Posts: 98
Joined: 07.01.2005 3:00
Location: Helsinki
Contact:

Post by hanu »

Tuo tallenteiden tekstitysongelma on tosiaan pettymys. Muuten tuo eHD on tosiaan mainio kortti, eikä tarvitse miettiä enää lomituksenpoistovipuja tms. mutta...

Helpoiten ongelman saisi hoidettua, jos dvb-teksteihin saataisiin takaisin viivästysasetukset. Käytännössähän tuo tekstityksien viive on aika vakio 5 - 6 sekuntia. Harmi vain, ettei koodaustaitoja ole juurikaan, jotta olisi pystynyt tekemään patch -ehdotusta vdr:ään.

Vaikkei tuo viivästys poistaisikaan itse ongelmaa, olisi siitä kuitenkin pidemmällä tähtäimellä hyötyä, koska en usko, että eHD jää viimeiseksi, jonka kanssa tuota ongelmaa esiintyy...

Muuten tuo tekstitysongelma on taas hyvä osoitus VDR:n yhden miehen politiikasta.
Klaus ei suostu tekemään muutoksia vdr:n päähän, koska ongelma ei suoraan johdu itse vdr:stä. Sama asia muissakin vastaavissa ongelmissa.

"Efforts should go into making the devices provide the actual PTS of
the most recently presented frame - anything else is just trying to cure
symptoms and not a real solution."

rofafor
Optikkoliikkeen kopiovastaava
Posts: 1365
Joined: 26.03.2004 3:00
Location: Internet

Post by rofafor »

hanu wrote:Muuten tuo eHD on tosiaan mainio kortti, eikä tarvitse miettiä enää lomituksenpoistovipuja tms. mutta...
Tämäkin johtuu vain siitä, että Reel on implementoinut vain bob-algoritmin ja foorumeilla lipsautetut paremmat odottavat yhä tuloaan - kuten myös ketjun aiheena olevat STC-kellon bugi.
hanu wrote:Vaikkei tuo viivästys poistaisikaan itse ongelmaa, olisi siitä kuitenkin pidemmällä tähtäimellä hyötyä, koska en usko, että eHD jää viimeiseksi, jonka kanssa tuota ongelmaa esiintyy...
Ongelmiahan on vain eHD:n kanssa? Purkkaa tuskin kannattaa tuoda VDR:ään vain yhden kortin takia. Jos Reelin tarjoamaan firmikseen ei tule fiksiä, niin STC-kellon offsettia voisi hienosäätää pluginille lähetettävän TS-datan PCR-kellon mukaan.

vesas
Harrastaja
Posts: 53
Joined: 09.11.2008 14:02

Post by vesas »

eHD:n tekstitysongelma on siis vain tallenteita toistettaessa, suorassa lähetytksessä ajoitus on oikea. Kun tuosta joskus oli puhetta vdr postilistalla, niin Klaus lupasi katsoa aihetta vdr:än päästä. Mutta kaiken kaikkiaan tuo ilmeisesti unohtui ja jäi vain roikkumaan. Klaus siis puolittain myönsi että vdr tekee jotain erilailla toistossa ja suorassa lähetyksessä. eHD kun tuntee vain yhden play-moodin. Jollain tavalla vdr syöttää tallenteiden tavaran eHD:lle siten että tekstien ajoitus ei toimi. Sama pes ja ts nahoituksissa.
--
Vesa

vesas
Harrastaja
Posts: 53
Joined: 09.11.2008 14:02

Post by vesas »

VDR postituslistan avustuksella reelbox-3 plugini on nyt vähän paremmassa hapessa. Tekstitys ajoitukset on kohdallaan Ylen sd lähetyksille, muualtahan DVB tekstiä ei oikein tulekkaan..

Korttia on nyt tullut käytettyä muutaman tunnin ajan ja näyttää toimivan ihan hyvin. Alustana VDR 1.7.16. Parastahan tuossa kortissa on toimiva HDMI lähtö ja videon natiivireson tuki. Eli kortti vaihtaa lennossa videon originaalille reosoluutiolle. Näin kuvan lomituksen poiston ja skaalauksen voi jättee tv:n huoleksi tai ulkoiselle videoprosessorille.

Tähän mennessä kortti ei ole kaatunut (käytössä DVB-C lähde) ja osd toimii eri resoilla tappelematta. OSD:n skaalaus ei tee röppöä kuten Xinellä jos käyttää muuta kuin natiivia resoa. Lomituksen poistohan tuossa kortissa on aneeminen jos aikoo käyttää sisäistä videon prosessointia. Suurin plussa on tietysti se että CPU:ta ei kulu juuri mitään vaikka katsoo HD materiaalia. Systeemi pysyy viileänä ja propelit hiljaisina.

Ainoa miinus kortissa on pikakeluksen/hyppyjen toiminta. Kortin sisäinen videopuskuri on pitkä ja tuo tuo ajoittaina viivettä ennenkuin kuva ragoi hyppynappeihin. Tämä koskee esim pikakelauksen aloitusta, loppu toimii sitten täsmällisesti.

Oma eHD tuli modattua siten että lisäsin piitahnan siilin ja chipin väliin. Tuo tuntui joskus tuovan vakautta lisää, tosin kortin firmwaressakin oli bugeja vaikka muille jakaa. Nyt tuo näyttää olevan vakaa 7.10.2010 tulleen firmiksen myötä. Toinen modaus on coaxial spdif lähtö, korttihan tukee tuota minidin liittimestään. Itse laitoin erillisen RCA liittimen kun tuolle oli tarvetta testisetapissa.

Itse käytän distrona Debian 5.0:llaa, kernelinä 2.6.28.10 itse käännettynä. Tuohon kääntyy eHD:n kernelipalikat suoraan ilman pätsejä. Samoin ffmpeg yms. kirjastot on suoraan oikeaa versiota reelbox-3 pluginia varten.
--
Vesa

User avatar
hanu
Isäntä
Posts: 98
Joined: 07.01.2005 3:00
Location: Helsinki
Contact:

Post by hanu »

vesas wrote: Itse käytän distrona Debian 5.0:llaa, kernelinä 2.6.28.10 itse käännettynä. Tuohon kääntyy eHD:n kernelipalikat suoraan ilman pätsejä. Samoin ffmpeg yms. kirjastot on suoraan oikeaa versiota reelbox-3 pluginia varten.
Niin joo: Täng juu veri meni noista tekstityksien patcheista. Eihän noista vääristä ajoituksista ole pitkään kärsittykään :)

Tuoreemmat ffmpegin versioilla pitää lisätä -D__STDC_CONSTANT_MACROS muuttujiin esim:

Code: Select all

--- Makefile	2010-10-16 23:40:31.687225041 +0300
+++ Makefile.new	2010-10-16 23:48:55.438724911 +0300
@@ -64,6 +64,7 @@
  LIBS += -lasound -lmad -lpng -lavcodec -lswscale
 else
  DEFINES += -DNOT_THEME_LIKE
+ DEFINES += -D__STDC_CONSTANT_MACROS
  LIBS += -lasound -lmad -lpng -lavcodec -lswscale
 endif
 

Post Reply