Antennipäivitystä, minkälaista?

DVB kortit, emolevyt, adapterit, antennit, kotelot jne
Post Reply
User avatar
tra
Isäntä
Posts: 109
Joined: 29.01.2008 1:12
Location: Lempäälä / Tampere
Contact:

Antennipäivitystä, minkälaista?

Post by tra »

Antennia pitäisi päivittää omakotitaloon, minkälaista tavaraa pitäisi olla, että toimi nyt ja lähitulevaisuudessa?
ja mistä hommata?

Vielä en ole HD-kanavia tarvinnut kun ei VDR;ssä DVB-kortit sitä tue, mutta varmaankin tulevaisuudessa.

Paikka on Lempäälä, antenni aika helpossa paikkaa katolla, pääsee itse viritelemään, jos sillä jotain merkitystä on.

Nykyinen varmaan yli 30 vuotta vanha, ilmeiseti jossakin jotain pahaa häikkääkin, kun kuva tuntuu joskus sateella katoavan.
Varsinkin joku kanavanippu muutenkin hyvin häiriöihen. Se missä on täällä Sub-TV (en muista mikä se oli) näkyy parhaiten, sateellakin.
- TRa

aaakoo
Vanhempi harrastaja
Posts: 85
Joined: 02.09.2006 3:04
Location: Vaajakoski

Re: Antennipäivitystä, minkälaista?

Post by aaakoo »

Sellainen antenni että hanskaa sekä UHF että VHF taajuudet. Tai jos DNA:n VHF lähetin on eri paikassa kuin Digitan UHF niin sitten tarvitset erilliset antennit ja suuntaukset näille. Itse olen suuntaillut vaan kartasta katsoen lähettimeen päin ja hyvin näkyy. Jos tuo tapa ei ole riittävä niin Femon pluginin avulla voi tarkistaa signaalin voimakkuutta kun tekee muutoksia antennin suuntaukseen, apulainen tv:n päässä ja puheyhteys on hyvä tässä kohti. Suuntauksen lisäksi myös antennin korkeudella on usein vaikutusta signaalin voimakkuuteen, peltikatoista heijastuksia jne.

Tarkista myös että antennisi on LTE suojattu ja mikäli ei, laita väliin erillinen suodatin. Ja jos nykyinen antenni on vanha niin varmaankin myöskin kaapelit joten jos mahdollista niin laita uutta koaksiaalikaapelia ainakin ulkoilman kanssa tekemisissä olevilta osilta. Ja jos matkaa antennilta virittimelle on paljon, kannattaa laittaa mastovahvistin kompensoimaan kaapelimatkan häviötä.

Omat antennini ovat Königin (UHF) ja Bilteman (VHF), sekä Triaxin mastovahvistin.

User avatar
tra
Isäntä
Posts: 109
Joined: 29.01.2008 1:12
Location: Lempäälä / Tampere
Contact:

Re: Antennipäivitystä, minkälaista?

Post by tra »

Hmm. tuota en ajatellutkaan, että mahdollisesti tarvis kaksi eri antennia. Mistäs sen näkee mistä pitäisi saada VHF ja UHF, eli olisikin mahdollisesti eri paikoista? Tampereen suuntaan se vanha antenni on suunnattu, sitä nyt otaksuisin naapurienkin antennien suuunnista olevan OK. Tosin nyt kun tarkemmin tsekkaisin, yhdellä oli ihan toiseen suuntaan hnm.... oliko vain käyttämättä ja hämäys ;) Luulisin tunnistavani LTE-antennin ja se se ei mielestäni kyllä ollut...

Ajattelin nyt ainakin kokeilla aluksi sillä vanhalla kaapelilla, se on hieman tyhmästi asennettu katon alle ilman mitään putkia, tilalle ei voi siis vaihtaa noin vaan toista, vaan uusi pitäisi vetää varmaankin ihan eri kautta, jos tarvisi. Antennijphdon veto talon päädystä keskellä olevaan yläkerran olkkariin ehkä noin alle 10 metriä, varmaankin ei keskimääräisesti kovin pitkä veto.
- TRa

Kameleontti
Säätäjä
Posts: 234
Joined: 03.09.2007 11:09
Location: Hellsinki

Re: Antennipäivitystä, minkälaista?

Post by Kameleontti »

Antennisäätöihin vihkiytymättömänä ja anopin telkkarin signaalin kanssa turhautuneena, miten tollanen 2 eri antennia kytketään, että saa telkkarille samasta kaapelista signaalin?

G_F
Vanhempi asiantuntija
Posts: 157
Joined: 13.02.2007 10:40
Location: Oulu
Contact:

Re: Antennipäivitystä, minkälaista?

Post by G_F »

Tää menee mulla nyt ulkomuistista, kun vielä ei nykyisessä ole katolla antennia. Kaksi antennia meni edellisessä siten, että tuollaseen Triaxin mastovahvistimeen meni molemmilta oma piuha josta alas datakeskukseen meni yksi piuha.

aaakoo
Vanhempi harrastaja
Posts: 85
Joined: 02.09.2006 3:04
Location: Vaajakoski

Re: Antennipäivitystä, minkälaista?

Post by aaakoo »

tra wrote:
27.06.2018 11:51
Hmm. tuota en ajatellutkaan, että mahdollisesti tarvis kaksi eri antennia. Mistäs sen näkee mistä pitäisi saada VHF ja UHF, eli olisikin mahdollisesti eri paikoista?
https://www.dna.fi/tuki-lahetinkohtaiset-nakyvyyskartat ja https://www.digita.fi/kuluttajille/tv/t ... _taajuudet mukaan siellä suunnalla on sellainen tilanne DNA:n VHF-lähettimet ovat Kangasalan asemalla sekä Valkeakoskella ja Digitan UHF-päälähetin on Tampereella. Tämä siis saattaa vaatia erilliset antennit kun ainakin se Valkeakosken lähetin on aivan eri suunnassa kuin Tampere kysyjän paikkakunnalta.

Tilannehan on sitten taas parin vuoden päästä muuttumassa T2-muutoksen myötä jolloin Digitan kanavaniputkin muuttuvat yhtä lukuunottamatta T2:lle eikä tietoa taida olla että jääkö tuonne DNA:n puolelle siinä kohti mitään sellaisia kanavia joita voisi Linuxilla / VDR:llä katsoa. Joten kannattaa tämäkin ottaa huomioon ennen kuin alkaa investoida. Tällä hetkellä siis tuolta DNA:lta näkyy Ylen kanavat HD-versioina sekä ehkä tv-kortilla MTV3 HD, muut ovat korttilinkitetty Linuxin ulkopuolelle.

Post Reply