Mikä hyvä antenni?

DVB kortit, emolevyt, adapterit, antennit, kotelot jne
Avatar
tra
Isäntä
Viestit: 109
Liittynyt: 29.01.2008 1:12
Paikkakunta: Lempäälä / Tampere
Viesti:

Mikä hyvä antenni?

Viesti Kirjoittaja tra » 26.08.2010 22:45

Ongelma on ollut seuraavanlainen, aina välillä, huonolla ilmalla kanavanippu B:n (eli MTV3, Nelonen Sub jne.) kuva alkaa häiriintyä, välillä todella pahoin pikselimössöksi. Outoa on, että kanavanipun A (Yle1, Yle2 jne) kuva on aina virheetön. C ja E kanavaniput ilmeisesti käyttäytyy jotain tuolta väliltä. Tämä tapahtuu Tampereen lähetysalueella, Lempäälässä.

Kaadoin jopa yhden kuusen pihasta joka näytti olevan juuri antennin edessä. Aluksi näyttikin että se auttoi, ja varmaan se jotakin auttoikin. Mutta tänään taas kun oli sateista tuli Simpsonien aikaan aika pahoja häiriöitä kuvaan. Ehkä sen verran tosiaan tuo puun kaato auttoi, että kuva ei sentään enää ihan kokonaan häviä, mitä tapahtui vielä kesällä kunnon sateiden aikaan. Olohuoneessa on myös erillinen antennivahvistin, se auttaa sen verran, että ilman sitä kuva ei tuntuisi näkyvän senkään vertaa.

Niinpä ajattelin, että ei tämä tästä kunnolla parane, ellei ota itseään niskasta kiinni, kiipeä katolle ja laita tuonne oikein kunnon antennia. Nyt siellä on joku talon edellisen omistajan laittama mikä lie vanha piiska (ehkä 20vee vanha) . Niinpä kysynkin, mikä olisi hyvä antenni? Olisiko paras sellainen (selvästi kallimpi), missä on vahvistin siellä antennissa ja saa sähkön antennipiuhaa pitkin (se pitää konffata kortin tai digiboksin asetuksista)? Vai ajaako saman asian ihan perusantenni ilman tuollaisia vahvistuskikkailuja, kunhan se on muuten laadukas?

Onko muuten kukaan Tampereen lähetysalueella vähän katveessa asuva huomannut tuota samaa, että nippu A on virheetön samaan aikaan kun B näkyy pikselimössönä? Mistäköhän johtuisi?
- TRa

Albie
Säätäjä
Viestit: 277
Liittynyt: 28.01.2006 16:44
Paikkakunta: Joensuu

Viesti Kirjoittaja Albie » 27.08.2010 7:23

En osaa suositella mitään erityistä antennia, mutta vahvistimen toki pitää olla mastossa mahdollisimman lähellä antennia eikä sisällä. Ideahan on vahvistaa signaalia eikä syöttökaapeleliin matkalla kertynyttä kohinaa.

Eli signaalitaso heti alkuun mahdollisimman isoksi, jotta antennikaapelissa matkalla kertyvä häiriö jää prosentuaalisesti pienemmäksi. Sisällä oleva vahvistin nostaa kyllä vahvuuslukemia femonissa, mutta signaalikohinasuhdetta se ei luultavasti paranna.

juice
Säätäjä
Viestit: 476
Liittynyt: 19.08.2006 20:43
Paikkakunta: Järvenpää
Viesti:

Viesti Kirjoittaja juice » 27.08.2010 8:52

Yksi mahdollisuus voi tietysti olla heikko kaapeli antennista alas.

Viimevuonna uusin alkuperäisen kaapelin kun alkoi tuntua siltä että signaali oli toivottoman huono. (Eikä se kaapelikaan ole talon ikää vahhempi, sellaiset 8 vuotta)

Veikkaan että vika oli siinnä liitoksessa jolla kaapeli oli kiinni antennissa tolpan nokassa, se kun on säälle ja kosteudelle alttiina. Ei siinä mitään silminnähtävää vikaa ollut mutta signaalitasot pomppas femonissa heti vihreälle, vaikka itse antennia en vaihtanut.

Aikaisemmin tein saman kaapelinvaihtotempun edellisessä asunnossa jossa oli alkuperäinen 70-luvun harava-antenni, jo kokolailla sammaloitunut ja vänkyrällä mutta silti kaapeloinnin uusimisen jälkeen ihan kelvollinen.

Avatar
tra
Isäntä
Viestit: 109
Liittynyt: 29.01.2008 1:12
Paikkakunta: Lempäälä / Tampere
Viesti:

Viesti Kirjoittaja tra » 27.08.2010 14:20

Kiitos vinkeistä, täytyypä ihan ekana tosiaan katsoa se liitos antennijohdosta antenniin, ennenkuin uutta antennia hommaan.

Joku sellainen vika se täytyy olla mikä johtuu paljon säästä. Koska yleensä kuva on virheetön, mutta tietyllä ilmalla (yleensä sateella) alkaa tulla enempi tai vähempi häiriöitä.

Jos koko kaapeli pitää vaihtaa, mietin vaan millä pirulla se oikein helposti onnistuu, kun se kaapeli menee johonkin talon sisäisiin rakenteisiin, onkohan siellä edes mitään kaapelikourua, pitää tsekata. Mitenkähän sen kaapelin kunnon voisi testata...
Muuta ei tule mieleen kuin ihan perus DC-mittaus, eli syöttäisi alhaalta siihen jotakin pientä DC-jännitettä ja mittaisi antennilta, että se on OK. Näkisi ainakin jos se on poikki jostakin, mutta silti sopivalla ilmalla toimii. Muita ideoita?
- TRa

Vastaa Viestiin