Apuja HTPC:n rakentamisen aloittamiseen

DVB kortit, emolevyt, adapterit, antennit, kotelot jne
Post Reply
Qwertyi
Vastasyntynyt
Posts: 1
Joined: 12.02.2010 1:41

Apuja HTPC:n rakentamisen aloittamiseen

Post by Qwertyi »

Terve.

Nyt olisi innostusta alkaa kasaamaan olohuoneeseen konetta. Ensinmäinen ongelma onkin siinä kun ei tiedä mistä lähtisi liikenteeseen. Normaalikäytössä on ollut Ubuntu KDE:llä jo pidempään joten Linuxin kanssa touhuaminen ei niinkään ole outoa. Linuxia meinasin HTPC:n järjestelmäksi jospa tämän avulla pystyisi myös säästämään vähän kuluissa.

Nyt kun pitäisi alkaa osia tilaamaan niin meneekin sormi suuhun kun ei tiedä mikä toimii Linixin kanssa ja mikä ei. Täällä nyt tuntuisi olevan asiasta jotain tietäviä niin jospa sitä infoa saisi.

Tässä nyt lähinnä testimielessä rakennetaan ja about 300 € olisi alustava budjetti. Kotelot nyt liikkuvat satkun tienoilla mutta jospa sitä ensiksi ostaisi jonkin perus kotelon ja sitten kun alkaa sisuskalut olemaan kunnossa niin alkaisi katsomaan kunnollista koteloa.

Koneella olisi tarkoitus kuunnella musiikkia, katsella elokuvia (DVD) ja käyttää tallentavana digiboxina kaapeliverkossa.

Ei teidän nyt tarvi valmista pakettia ehdottaa (mikä kyllä olisi varsin mukavaa) vaan antakaa ohjeistuksia mistä tietää mikä laite toimii minkä osan kanssa ja toimivatko ne Linuxin kanssa.

rh
Vastasyntynyt
Posts: 5
Joined: 10.06.2009 17:01

Re: Apuja HTPC:n rakentamisen aloittamiseen

Post by rh »

Qwertyi wrote:Ensinmäinen ongelma onkin siinä kun ei tiedä mistä lähtisi liikenteeseen.
Kannattaa aloittaa ihan alusta, eli emolevylle tarvittavien liitäntöjen määrästä. DVB-C kortteja ei taida vielä löytyä kuin PCI-väylään, ja huolettomaan tallentamiseen on hyvä varata paikka ainakin parille viritinkortille. Tietysti USB-virittimiäkin on saatavilla, mutta olen ymmärtänyt niiden olevan epäluotettavampia sisäisiin kortteihin verrattuna. Joku USB-virittimiä kokeillut voi kertoa lisää.

Jos et käytä digitaalisella sisääntulolla varustettua vahvistinta voi emolevyn äänipiiri käydä korvillesi, ja kannattaa varata tilaa myös mahdollista äänikorttihankintaa varten. Tähän vaikutta aika paljon herkkäkorvaisuutesi ja käyttämäsi äänentoistojärjestelmän laatu.

Jos viritinkortin mukana ei tule kaukosäädin yksikköä, niin kauko-ohjaimen vastaanottimelle on hyvä varata yksi USB-liitin. Kauko-ohjaimille löytyy myös bluetooth-vaihtoehtoja sekä sarjaporttiin tulevia malleja. USB:lle voi olla tarvetta myös muistitikkua, MP3-soitinta, hiirtä ja näppäimistöä, peliohjainta, muistikortinlukijaa jne. varten.

Jos maksukanavia haluat katsella, niin yhden USB-liitännän voit varata myös kortinlukijalle. Toki CI-palikan ja CA-modulin voi hankkia myös virittimeen, mutta silloin saatat rajoittaa vähän valinnanvaraa virittimien kanssa.

Verkkoliitäntä helpottaa elämää huomattavasti, ja peruskäytössä emolevyn verkkoliitäntä riittää. Tulevaisuutta ajatellen itse panostaisin gigaiseen verkkoliitäntään. Jos käytössäsi on vain langaton verkko, tarvitset joko langattoman verkkokortin tai emolevylle integoidun. Lisäksi langattomien verkkojen mahdolliset ongelmat ja lisähinta kallistaa vaa'an kaapeliverkon rakentamisen puolelle.

Budjettisi huomioiden pienikokoinen ja vähävirtainen Atom-emolevy voisi olla hyvä ratkaisu, mutta niiden laajennettavuus on heiman heikko. Melkein suosittelisin katsomaan jotain edullista ATX-emoa integoidulla näytönohjaimella. Näytönohjaimista Intelin ja Nvidian valmistavat ovat kivuttomimpia, mutta Intelin GMA 500 näytönohjaimeen ei kannata kompastua. Nvidian leiristä löytyy myös erillisiä passivijäähdytteisiä näytönohjaimia, jotka vaativat taas oman liitäntänsä. ATI/AMD:n näytönohjaimen kanssa kannattaa ehdottomasti valita OSS ajurilla toimiva malli. Jos ajattelit siirtää kuvan scartia tai komposiittivideokaapelia pitkin, kannattaa tuohonkin osa-alueeseen perehtyä etukäteen. Piirisarjan, näytönohjaimen ja CPU:n osalta et luultavasti tarvitse tehokkainta mallia.

Josko näillä pääsisit alkuun.

nm
Johtava konsultti
Posts: 3160
Joined: 22.07.2005 3:00

Re: Apuja HTPC:n rakentamisen aloittamiseen

Post by nm »

rh wrote:Kannattaa aloittaa ihan alusta, eli emolevylle tarvittavien liitäntöjen määrästä. DVB-C kortteja ei taida vielä löytyä kuin PCI-väylään, ja huolettomaan tallentamiseen on hyvä varata paikka ainakin parille viritinkortille. Tietysti USB-virittimiäkin on saatavilla, mutta olen ymmärtänyt niiden olevan epäluotettavampia sisäisiin kortteihin verrattuna. Joku USB-virittimiä kokeillut voi kertoa lisää.
Anyseen USB-laitteet toimivat kyllä ihan luotettavasti. Reddo DVB-C USB Box on halvempi vaihtoehto, mutta siinä ei toimi QAM256-vastaanotto, eli käytännössä HD-kanavia ei voi katsella. Maksullisten HD-kanavien vastaanotto vaatii nykyisin myös linkitetyn CA-moduulin, mikä karsii korttivaihtoehdot sellaisiin PCI-malleihin, joissa on Linuxissa tuettu CI. Tavallisten kanavien salauksen voi purkaa softcamilla ja kortinlukijalla, jolloin voi käyttää USB-vastaanottimia.

Peruskanavat voi vastaanottaa myös halvoilla DVB-T-virittimillä, ellei asu aivan kerrostalojen katveessa. Antenni saattaa tietysti häiritä sisustusta, mutta pienikokoinen UHF-häkkyrä on helppo piilottaa.

Jos HD-vastaanotolle ei toistaiseksi ole tarvetta, ehdottaisin frontend-koneeksi jotain hiljaista Atom+ION-ratkaisua. Valmiit kokoonpanot maksavat suunnilleen saman verran kuin yhtä sievät itse rakennetut. Esimerkiksi Asus EeeBox EB1501 sopisi hyvin käyttötarkoitukseen.

Tallenteiden ja muun usealta koneelta käytettävän median arkistointiin voisi harkita jotain keskitettyä ulkoista ratkaisua, joka on jatkuvasti valmiudessa. NAS-boksi olisi ok, tai Jos asunnossa on jo Linux-palvelinkone, DVB-virittimet ja kiintolevyt on paras sijoittaa siihen.

noeikujoo
Yli-ihminen
Posts: 2156
Joined: 23.08.2004 3:00
Location: Kajaani

Post by noeikujoo »

Joissakin kaapeliverkoissa (Lumo ja DNA) lähetetään myös joitankin SD-kanavia QAM256 moduloituna, joten Reddolla niidenkään katselu ei onnistu.

Anysee E30C ja Reddo DVB-C USB Box toimivat ainakin itselläni oikein hyvin Intelin mini-itx emon ympärille rakennetussa VDR-palvelimessa.

Post Reply